Barszcz czerwony

Składniki: 

  • 3 l wody
  • 0,5 l zakwasu buraczanego
  • 2 kg buraków
  • garść grzybów leśnych suszonych
  • pietruszka
  • 2 marchewki
  • mały seler
  • kawałek pora
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 15 ziarenek pieprzu czarnego
  • 5 liści laurowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki majeranku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka cukru
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Pietruszkę, seler, por i marchewkę myjemy, obieramy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, grzyby, obrany czosnek i dusimy pod przykryciem ok. 20-25 minut.

W tym czasie cebulę siekamy, smażymy na maśle i dodajemy do garnka. Buraki dokładnie myjemy za pomocą szczotki i kroimy nam mniejsze części. Dodajemy do bulionu i dusimy na bardzo małym ogniu ok. 1 h. Zdejmujemy z ognia, dolewamy zakwas buraczany. Gdy ostygnie odstawiamy barszcz do lodówki na 1-2 dni.

Podgrzewamy barszcz (nie zagotowujemy) i doprawiamy, octem, solą, pieprzem, cytryną i cukrem.

zBLOGowani.pl

  • zBLOGowani

    Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do
    akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie
    najciekawsze świąteczne potrawy.